Martin Sturkenboom

Martinus Richardus Maria (Martin) Sturkenboom (Utrecht, 3 april 1953) is een Nederlands ondernemer en voormalig voorzitter van betaaldvoetbalclub FC Utrecht, algemeen directeur ad interim van AFC Ajax en internationaal actief als gedelegeerde van UEFA en FIFA 1 litre glass water bottle.

Voor zijn aanstelling als directeur van de eredivisionist was Sturkenboom 25 jaar actief in de ICT binnen de bouw- en installatiebranche. Vanaf 1989 was hij eigenaar van het softwarebedrijf Kooijman, dat hij in 2005 verkocht.

Tevens was Martin Sturkenboom van 1996 tot en met 2006 actief als voorzitter bij Health Center Hoenderdaal in Driebergen-Rijsenburg. Na een grote brand op 20 juni 2003 gaf Sturkenboom leiding aan het realiseren van een geheel nieuw sportcomplex. Toen dit project was afgerond sweater fabric, nam hij afscheid.

Van 1990 tot en met 1996 was Sturkenboom lid van de Raad van Commissarissen van FC Utrecht. In oktober 2002 nam hij op verzoek van de gemeente Utrecht de bestuurlijke en operationele leiding van de club op zich. FC Utrecht verkeerde op dat moment in een diepe financiële malaise en had een tekort van ca. 40 miljoen euro. Door middel van onder meer een grootschalige sanering en uiteindelijk ook de verkoop van Stadion Galgenwaard slaagde Sturkenboom er in de club financieel weer op de rails te krijgen. Op 1 oktober 2005 gaf hij de functie van voorzitter van FC Utrecht over aan Jan-Willem van Dop. Hij bleef wel tot aan de winterstop van dat seizoen actief bij de club betrokken als adviseur thermos water bottle replacement lid. Bij zijn afscheid kreeg Sturkenboom een doorzichtig voetbalshirt aangeboden; symbool voor de open en transparante wijze waarmee hij FC Utrecht had bestuurd.

In juli 2005 werd Sturkenboom aangesteld als voorzitter van de FBO, Federatie Betaaldvoetbalorganisaties, de werkgeversorganisatie in het Nederlands betaald voetbal.

In 2007 was hij als directeur Operationele Zaken van stichting Euro 2007 betrokken bij de organisatie van het Europees Kampioenschap voetbal onder-21 dat jaar in Nederland. Op verzoek van het bestuur betaald voetbal van de KNVB werd Sturkenboom direct daarna aangesteld als interim-manager van de afdeling scheidsrechterszaken welke functie hij bekleedde tot februari 2008. Van 2007 tot en met 2011 maakte hij tevens deel uit van de Raad van Commissarissen Betaald Voetbal van de KNVB.

Op 16 november 2011 werd Sturkenboom door de Raad van Commissarissen van AFC Ajax aangesteld als algemeen directeur van deze betaaldvoetbalorganisatie plastic water bottles reusable. Het was de bedoeling dat trainer Louis van Gaal na dit interim-directeurschap die taak zou overnemen en Sturkenboom de operationele Ajax-organisatie zou gaan aansturen. Oud-voetballer en trainer Danny Blind werd aangesteld als directeur technische zaken. De aanstelling van Van Gaal was echter gedaan zonder medeweten van mede-commissaris Johan Cruijff. In februari 2012 werd de aanstelling door de rechter tenietgedaan. Sturkenboom en Blind traden vervolgens terug uit hun functies.

Sinds 2011 is Sturkenboom voor de UEFA (de Europese voetbalbond) wedstrijdgedelegeerde. In deze functie is hij verantwoordelijk voor het toezicht op het ordelijk organiseren en het verloop van internationale wedstrijden. Wedstrijdgedelegeerden moeten er ook op toezien, dat regels en voorschriften van de UEFA worden nageleefd voor wat betreft de veiligheid in en rond het stadion, zowel voor, tijdens als na de wedstrijd. De UEFA-gedelegeerden treden ook op bij FIFA WK-kwalificatiewedstrijden die in Europa worden gespeeld. In FIFA-verband heten zij dan ‘commissioner’.

Naast bovengenoemde werkzaamheden als ondernemer en interim-manager bekleedt of bekleedde Sturkenboom ook de volgende bestuursfuncties: